Ga naar de inhoud
Uitleg over de werking van een waterontharder en ontkalker

Hoe werkt Calconditioner?

Hoe werkt een elektronische waterontharder

Wilt u meer weten over de werking van de Calconditioner? Wij vertellen u er graag meer over! Om de werking van de Calconditioner te begrijpen, is het belangrijk om te weten hoe kalkafzetting of ketelsteen ontstaat. Daarom leggen we u eerst graag uit wat de oorzaak van dit probleem is. Zo krijgt u een beter beeld van hoe de Calconditioner uw huis tegen kalkafzetting beschermt.

Een waterontharder is geen ontkalker

Er bestaat een hardnekkig misverstand over “waterontkalkers” die vaak online worden aangeboden. Laten we dit misverstand uit de wereld helpen. Het is namelijk onmogelijk om elektronisch de kalkdeeltjes die in het water aanwezig zijn te verwijderen. Hiervoor zijn dure filtersystemen nodig. Wat de Calconditioner daadwerkelijk doet, is de eigenschappen van de kalkdeeltjes tijdelijk veranderen, zodat ze op een andere manier samenklonteren. Hierdoor hechten ze zich niet meer aan de leidingen, maar stromen ze als poeder met het water mee. Zo blijven uw waterleidingen schoon en voorkomt u vervelende kalkaanslag. Met de Calconditioner waterontharder geniet u van alle voordelen van zacht water, zonder te moeten investeren in dure filtersystemen.

De mineralen in leidingwater

In leidingwater zijn verschillende mineralen aanwezig die bepalen hoe “hard” het water is. Deze mineralen worden vaak gezamenlijk “kalk” genoemd, maar in werkelijkheid bestaan ze uit verschillende stoffen. In hard water is calciumwaterstofcarbonaat (Ca(HCO₃)₂) het belangrijkste bestanddeel, dat bestaat uit calciumionen (Ca²⁺), opgelost kooldioxide (CO₂), waterstofcarbonaat (HCO₃⁻) en carbonaationen (CO₃²⁻).

Kalkaanslag in leidingen en apparaten.

Wanneer deze mineralen worden verhit tot boven 55 graden Celsius, vormen ze een harde structuur, namelijk calciumcarbonaat (CaCO₃). Dit gebeurt omdat kooldioxide verdwijnt en calciumzouten onder invloed van de zogenaamde Van der Waals-krachten kristalliseren en neerslaan. Met de Calconditioner hoeft u zich geen zorgen meer te maken over kalkaanslag in uw leidingen en apparaten. Dankzij de elektronische methode van de Calconditioner krijgen de mineralen andere eigenschappen, waardoor ze zich niet meer aan leidingen en apparaten hechten. Zo geniet u van zacht water en bespaart u op dure reparaties.

Als u meer wilt weten, kunt u op Wikipedia kijken bij Van der Waals-krachten.

Het grootste deel van het gevormde calciumcarbonaat wordt weer via het water afgevoerd, maar er blijft altijd iets achter. Dit achtergebleven deel leidt tot een laag kalkafzettingen en ketelsteen in apparaten, met name op hun verwarmingselementen. De isolerende werking van deze kalklaag verhindert de warmteoverdracht in een apparaat. Dit betekent dat er veel meer energie nodig is om warmte te genereren. Kalkafzettingen zorgen dus voor een hogere energierekening. De achtergebleven laag die de warmteoverdracht verhindert, wordt door de Calconditioner aangepakt.

Waterleiding met een Calconditioner spoel die kalkaanslag afbreekt.

Calconditioner verwijdert ook bestaande kalkafzettingen. Oude kalk wordt laagje voor laagje afgebroken. De kalkdeeltjes die zich mogelijk tijdens het langdurig stilstaan van het water afzetten, verdwijnen snel weer zodra het water begint te stromen. Daarom is Calconditioner ook een goede oplossing voor boilers of accumulatoren.

In de industrie wordt dit principe vaak toegepast omdat het kosteneffectief en onderhoudsvrij is.

De Calconditioner waterontharder verandert de lading van de kalkdeeltjes, waardoor de kalkdeeltjes elkaar niet meer aantrekken. Hierdoor blijven de kalkdeeltjes niet meer kleven aan leidingen en verwarmingselementen. De deeltjes blijven zwevend in het water en verlaten de leidingen zonder kalkafzettingen te vormen. Ook bestaande kalkafzettingen worden langzaam opgelost door dit proces, wanneer het “behandelde” water langs stroomt. Na ongeveer 70 uur krijgen de kalkdeeltjes hun oorspronkelijke lading terug, maar tegen die tijd is het water al lang verdwenen door de afvoer. Wanneer het water uit de kraan of de douchekop komt, zijn deze kalkdeeltjes dus nog steeds in een toestand waarin ze geen kalkafzettingen vormen. Daarom heeft u ook geen problemen meer met kalkafzettingen op de douchewand, de vloer, het aanrecht of de spoelbak. Mochten er toch resten achterblijven door snelle verdamping, dan kunnen deze eenvoudig verwijderd worden met een doek of borstel.

Bekijk onze oplossingen voor woonhuizen of voor de industrie.